vrienden van hospice in vrijheid waterland purmerend

Beschermgilde Hospice In Vrijheid

Het ondernemers Beschermgilde Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland is een onderdeel van de Stichting Vrienden van Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland.

Waarom een Beschermgilde?


Vanuit de geschiedenis kunnen de gilden en broederschappen in het algemeen worden gekenmerkt als sociaal-maatschappelijke instellingen met een breed draagvlak en grote invloed binnen de samenleving. In het dagelijks leven van de burgers in de steden en op het omringende land speelden deze gilden in onze geschiedenis een belangrijke rol. Naast beroepsmatige en ambachtelijke organisaties waren de gilden tevens een belangrijke factor bij aandacht en de zorg voor de medemens. Het waren vaak centra van cultuur, hulpverlening en gezelligheid en zij hadden een verbindende taak in de onderlinge sociale contacten. De middeleeuwse ondernemers en vaklieden waren niet alleen vanwege hun onderneming of ambacht lid van een gilde. Binnen hun gilden toonden zij tevens een gezamenlijke betrokkenheid en zorg voor medemens en samenleving. De overheden speelden in die tijd slechts een beperkte rol als het ging om de directe zorg voor zieken en minder bedeelden.


De gilden namen op dit vlak hun eigen verantwoordelijkheid en deden toen reeds volop aan wat in onze tijd wordt genoemd “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen”.
Dit aspect van zorg en betrokkenheid door ondernemers wil de Stichting Vrienden weer laten herleven bij het organiseren van de financiële ondersteuning rond het Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland.


De Stichting Vrienden van Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland is de trekker geweest om financieel het hospice te kunnen realiseren in 2013, zij heeft er mede voor zorg gedragen dat er een goede financiële buffer is ontwikkeld. Jaarlijks ondersteunt Stichting De Vrienden het hospice met een bijdrage van € 25.000,--. Daarnaast springt zij bij als een bewoner de eigen bijdrage niet of slechts deels kan voldoen.

Om het hospice te kunnen blijven ondersteunen, worden jaarlijkse inzamelingsacties onder de gemeenschap georganiseerd, worden serviceclubs benaderd en landelijke fondsen aangesproken voor ondersteuning.


Daarnaast is er ook naar een modus gezocht om ondersteuning vanuit het bedrijfsleven in Purmerend, Edam-Volendam en Waterland te organiseren. Daarom is het  “Beschermgilde Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland” opgericht met als doel een groep betrokken ondernemers te motiveren om als gildemeester gedurende vijf jaar een jaarlijkse financiële bijdrage van €  250,-- te willen verlenen. Daarbij geldt: vele bedrijven zorgen met een relatief geringe bijdrage voor een jarenlang goed fundament!


Aan het Gildemeesterschap zijn de volgende voorrechten verbonden:

  • De ondersteunende onderneming heeft het recht om in de promotie en publiciteit van hun onderneming het Gildemeesterschap op te voeren als onderdeel van hun MVO-doelstellingen en het logo van het Beschermgilde te gebruiken
  • Op de website van het hospice wordt een speciale pagina ingeruimd voor het Beschermgilde. Daarop worden de Gildeleden vermeld met hun bedrijfsnaam en met een directe link naar hun eigen website.


De Gildeleden ontvangen op hun e-mail adres drie keer per jaar de nieuwsbrief van het hospice.


Meld u aan als Gildemeester van het Beschermgilde, u kunt dit doen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem telefonisch contact op onder nummer 06 53 13 13 53. Voor uw jaarlijkse bijdrage ontvangt u een factuur.